9 maart 2016:

De nieuwe evenementenlijst met de wijnfeesten is klaar.
Te vinden op: www.moezel-reizen.nl/wijnfeesten.html

 

Gelukkig nieuwjaar (2016):

Hierbij wil ik alle Moezelliefhebbers een gelukkig nieuwjaar wensen met veel plezier aan of over de Moezel.

 

Druivenoogst 2012:

In verband met het vrij koude voorjaar start de druivenoogst dit jaar ongeveer 2 weken later dan vorig jaar.
De vroege soorten worden geplukt tussen midden en eind september. De Riesling druiven zullen in oktober geplukt gaan worden.

 

Wassertrettbecker:

Burg is een rustig romantische gelegen wijndorp langs de Moezel. Als u rond kijkt in Burg komt u vanzelf sprekend ook bij de Wassertrettbecken uit.
Een Wassertrettbecken is een plek waar heilzaam water uit de grond of bergen bijeenkomt en waar men met blote voeten doorheen loopt.

"Wassertreten" (door water lopen) wordt ook wel "Kneippen" genoemd, vernoemt naar Sebastian Kneipp de grondlegger van Hydrotherapie.
Het is de bedoeling dat het water "waterleiding" koud is en uw voeten warm. Bij het lopen door het water dient u uw been, iets gekromd, zo hoog op te trekken dat uw voet uit het water komt. Deze manier van lopen in het water noemt men "Storchengang" , vertaald naar het Nederlands "Ooievaarsloop".

Na 30 seconden voelt u de kou in uw voeten en schenen. Hierna gaat u het water uit, warmt uw voeten op en herhaalt u de procedure. Dit doet u enige malen. Na het "wassertreten" veegt u het water van uw voeten en benen af, niet afdrogen!. Om uw voeten en benen weer op temperatuur te brengen dient u nu rustig te gaan bewegen.
Wassertretbecken zijn al tweehonderd jaar oud, zijn er in vele vormen en vindt u op vele plekken langs de Moezel. De wassertretbecken van Burg verkeert door een recente renovatie in perfecte staat, u mag hem niet missen.

Op deze bijzondere plek bij Burg vindt u tevens een paal die aangeeft dat Burg is gevestigd op de 50ste breedtegraad. Hiermee ligt Burg op dezelfde lijn als de steden Mainz en Praag.

 

Triolago Freizeitsee:

Bij Riol is een meertje waar u kunt zonnebaden en zwemmen. Toiletgebouw is aanwezig en u kunt de kleine honger stillen door de snacks die er te koop zijn.
Ook is er een waterskibaan en is er een rodelbaan.
Dus zowel voor volwassenen als voor kinderen een leuke plek om naartoe te gaan.
Adres: Zur Talstation 1 in Riol

Openingstijden:
Dagelijks van11.00 tot 18.00 uur

 

 

Nieuwe wandelweg: Extratour Zitronenkrämerkreuz:

De nieuwe premiumwandelweg “Extratour Zitronenkrämerkreuz” welke vernoemd is naar een oud gedenkkruis, staat vanaf 1 april tot beschikking van de wandelaars en is ongeveer 20 kilometer lang en loopt langs de Moezeldorpen Mehring, Pölich, Schleich en Ensch.
Voor wandelaars die een kortere route willen volgen zijn er 2 deelroutes.
Een rustige tocht met veel verschillende landschapen tussen bossen met loofbomen, weides, naaldbossen, wijnvelden, vergezichten over de Eifel en de Hunsrück en uitzichtpunten waarbij u de loop van de Moezel kunt bekijken.
Culturele bezienswaardigheden zoals de Romeinse waterleiding in Pölich of het Zitronenkrämerkruis maken deel uit van de tour.
Door een ca. 1 kilometer lange verbindingsweg tussen het Zitronenkrämerkruis en de wijnbergen boven Schleich kan men de route inkorten of in 2 gedeeltes lopen met 9,3 of 13,6 kilometer.
Start van de route is mogelijk vanaf de wandelparkeerplaats op het Huxlay-plateau boven Mehring (vanaf het dorp staat borden daar naartoe). Wandel-toegangen beginnen ook in Mehring op de Deierbachstrasse/Lintnerstrasse, in Pölich vanaf de kerk, in Schleich vanaf het fietspad en in Ensch vanaf de bakschuur.

 

 

 

Parc Merveilleux: een dier –en sprookjespark in Bettemburg in Luxemburg:

Een half uurtje van Trier.
Dagelijks geopend van 31 maart tot 14 oktober
van 9.30 tot 18.00 uur
Tropenhuis met apen, krokodillen en grote aquariums.
Voor de kleintje een minitreinen een avonturenspeelterrein
Entreeprijs: Volwassenen 9,= en kinderen 6,=

Adres: Route de Mondorf in Bettemburg

 

 

Mosel-dansparty op de boot vanaf Cochem:

U kunt natuurlijk de Moezel vanaf het water verkennen met een rondvaart van een uur, maar wat dacht u van een avondvaart met live-muziek en een goede en betaalbare restauratie aan boord.
Afvaart vanaf Cochem: 20.15 uur
Einde: 22.30 uur
Mei tot midden juli: elke dinsdag en zaterdag
Midden juli tot eind augustus: dagelijks met uitzondering van maandags en vrijdags
September en oktober: Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

 

 

Openlucht-museum in Konz:

Welkom in het openluchtmuseum van regio SaarLorLux.
We nodigen u uit om het museum over de landelijke cultuurgeschiedenis van het noordwestelijk deel van Rheinland-Pfalz en van het Duits-Luxemburgs-Lotharingse drielandengebied te leren kennen. Het museum ligt in Konz aan de Saar en de Moezel, ongeveer acht kilometer langs de Saar stroomopwaarts vanaf het centrum van Trier. Ons museum heeft u het volgende te bieden:

  • 4000 vierkante meter heemkundige tentoonstellingen van de wijnbouw tot de tandarts, in ons historische tentoonstellingengebouw, en vanaf herfst 2006 inmiddels ook in het nieuwe bosmuseum,
  • een museum van tinnen figuurtjes en speelgoed,
  • 22 hectare openluchtmuseum met een Hunsrückdorpje, een nog in opbouw zijnd Moezeldorp, rozentuinen en diverse boerentuinen,
  • een restaurant met biergarten en een grote kinderspeelplaats in het groen,
  • actiedagen, speciale tentoonstellingen, onze legendarische kerstmarkt in twee weekeinden tijdens de adventstijd, en
  • rondleidingen, projecten voor grote en kleine museumbezoekers, kinderverjaardagen, enzovoort.

Openingstijden:
dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur
In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur

 

 

Fietsparadijs omgeving cochem:

route 3: een fietstocht met wat meer inspanning

U fietst van Cochem naar Neef via de volgende dorpen: Ernst, Ellenz-Poltersdorf, Senhals, Nehren, Ediger-Eller en Bremm. Bij Neef steekt u de Moezel over via de brug. Hier gaat het verder Moezelafwaarts, deels via onverharde landweggetjes, tot kort voor Senheim. Vanaf hier rijdt u op de Moezelweg via Mesenich, Beilstein, Bruttig-Fankel tot Valwig. Vanaf Valwig volgt u weer het fietspad tot Cochem-Cond waar u de brug weer kunt oversteken naar het centrum van Cochem.
Totale lengte: 51 kilometer

 

 

 

2000 jaar wijncultuur
2000 jaar wijnbouw op steile hellingen:

Kwaliteitsniveaus:

Wijnen uit het bestimmte Anbaugebiet (b.A.) Mosel worden aangeboden op alle kwaliteitsniveaus, van Qualitätswein b.A. (Q.b.A.) tot de meest hoogwaardige Prädikatsweine. De lader van predikaten begin met Kabinett, gevolgd door Spätlese en Auslese. Spätlesen worden gemaakt van zeer rijpe druiven, terwijl bij Auslesen afzonderlijke druiven “uitgelezen” worden. Hier speelt de edele rotting, botrytis, een belangrijke rol. Deze schimmel nestelt zich in de herfst op de druiven en onttrekt er water aan.
De zoetheid van het fruit en andere stoffen worden daardoor geconcentreerd. Eiswijn word geperst uit bevroren druiven, zodat ook hier de hoeveelheid water in de druiven gereduceerd is.

De meeste producenten bieden parelende of mousserende wijnen aan. Vooral Riesling en Elbling, maar ook Pinots worden verwerkt tot sekt van uitstekende kwaliteit. De op de traditionele wijze op fles gegiste Winzersekt met minstens 9 maanden lagering op het gistdepot is niet alleen een voortreffelijk aperitief, maar ook een goede begeleider van talrijke gerechten.

 

Bron: Mosel-weinkulturland

 

 

 
  HomeOver mij  |  Wijnfeesten  |  Nieuwsbrief  | Nieuws  |  Linkpartners  |  Contact  

 

Vakantie aan de Moezel, natuurlijk via www.moezel-reizen.nl
Home | Gastenkamers| Vakantiewoningen | Aanbiedingen |Contact
Fiets-vakanties
| Wandel-vakanties | Hotel-arrangementen | Bijzondere arrangementen
Nieuws